Бібліотека працює з 9 до 18 години, вихідний день - субота. Наша адреса: м.Ужгород пл.Б.Хмельницьк

неділю, 29 травня 2022 р.

Бібліотечне волонтерство

Запам'ятай!
 Що найщасливіші люди - це не ті, 
хто отримують більше, а ті, хто дають більше.
Х. Джексон Браун-молодший
             Під час війни дуже важливим є єднання українців для боротьби з ворогом. Ми щоденно складаємо іспит на людяність, силу духу. І кожна добра справа наближає день нашої Перемоги.

   Працівники бібліотеки-філії №1 для дітей КЗ «Ужгородська публічна бібліотека» згуртувались і організовують цікаве дозвілля для усіх, хто опинився в скрутній ситуації. До нас приходять люди, яким на новому місці крім матеріальних речей, потрібні ще й добре слово, рекомендація, моральна підтримка, спілкування.

    Особливо вразливі в цій ситуації - діти. Урізноманітнити дозвілля таких діток, допомогти їм адаптуватися, розважити і заспокоїти, подарувати  увагу та посмішки – теперішнє головне наше завдання, так як бібліотека – це «маленька територія добра».

   З перших днів війни до нашої книгозбірні йшли батьки з дітками, адже    Ужгород надав тимчасовий прихисток тисячам родин ВПО, які потрапили в біду. Всіх родинно приймала наша «Казка». Ми турбувались про те щоб наші гості могли безперешкодно користуватися всіма послугами книгозбірні, брати книжки додому, стати учасниками гуртка творчих дітей «Наші ручки роблять модні штучки» та брати участь у різноманітних дозвіллєвих заходах, щоб школярі, користуючись послугами Інтернет-центру, не припиняли дистанційне навчання.  В читальних залах дітвора переглядала періодичні видання, поповнювала своїми малюнками експозицію «Творча галявина», залюбки переглядала мультфільми та ретро-діафільми.

   Для маленьких відвідувачів була влаштована ігрова кімната, наповнена іграшками. Та найбільше до вподоби дітворі майстер-класи, що проходили майже через день. Будиночки мрії, весняні букети, вербові гілочки, великодні кошики та віночки, писанки, листівки для матусь, навіть міні-книжечки – це неповний перелік поробок, виготовлених власноруч під керівництвом бібліотекарів. А ще в бібліотеці відбувся справжній кулінарний батл, де учасники власноруч виготовляли цукерки для мами «Картопля». Кожен майстер-клас супроводжувався або інформаційною довідкою, або голосним читанням, або презентацією книжкової виставки та завжди закінчувався солодким подарунком.

   Десант бібліопані в місця перебування ВПО завжди радо сприймався дітворою. Так ми відвідали НВК «Гармонія» та провели для  дітей-переселенців розважально-культурну годинку-цікавинку. Діти відправилися в подорож разом з піратом та клоуном по островах та океанах, виконуючи різні завдання в пошуках скарбів. Разом з малечею порозгадували загадки, згадали відомі казки, вчилися відрізняти добро від зла.  Для дітвори, яка тимчасово проживає в Ужгородській ЗОШ №6 ім. Гренджі-Донського, була представлена лялькова вистава «Знай свої права». На завершення зустрічі ми подарували їм книжки та пригостили солодкими домашніми тістечками.  Цікавий захід «Ужгородська сакура» провели спільно з  Ужгородським міським центром дозвілля - будинком культури (керівник Калинич Корнелія) за підтримки Управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради для діток-переселенців, які проживають в гуртожитку Ужгородського університету №3. Близько 500 вимушено переміщених осіб майже з усіх областей України, де активно ведуться бойові дії, перебувають в даній будівлі.

  Деякі виїхали за кордон, а дехто вже повернувся до рідних домівок. Та в історії нашої бібліотеки будуть вписані нові фото-сторінки, а також подаровані книги, малюнки, поробки, та навіть висаджений невеличкий квітник «Сердечко миру» від  вдячних родин з Харкова, Запоріжжя, Києва, Донецька, Чернігова, Одеси, Миколаєва та інших міст нашої незалежної і вільної України.
















Немає коментарів:

Дописати коментар