Бібліотека працює з 9 до 18 години, вихідний день - субота. Наша адреса: м.Ужгород пл.Б.Хмельницьк

суботу, 23 жовтня 2021 р.

Хеловін крокує світом!

 

Дедалі популярнішою серед українців стає традиція святкування Хеловіну. Саме у ці чарівні, жовтневі дні у більшості країн світу усі люди готуються до Дня всіх святих. Традиція святкувати свято Хеловіна зародилася ще за часів царя Гороха.

Так, наприклад, у Німеччині люди свято не уявляють без замка Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння. Людям хочеться побачити нечисть, і саме для того в останній день жовтня в замок з'їжджаються тисячі людей. За повір'ями, саме в переддень Дня Всіх Святих привид господаря цього замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі. Всі приїжджають переодягаються в «страшні» і «жахливі» костюми. 

 В Іспанії все по-іншому. Тут свято відзначають не один, а цілих три дні. Ви спитаєте чому так? Традиція - більше нічого додати. До того ж і називається тут свято по-своєму - Ель Діа де лос Муертос (День мертвих). Іспанці вірять, що в ці дні всі покійні повертаються на землю. Крім Іспанії, таке повір'я і, відповідно, подібні традиції святкування і у всіх іспаномовних країнах Латинської Америки.

 У Великобританії, як таких традицій нема, тому в останній день жовтня головне їхнє заняття - виготовлення ліхтарів з гарбузів. Як і в багатьох інших європейських країнах на території яких знаходяться старовинні замки, у Великобританії є місце масового паломництва в дні Хеловіна - це форт Емхест в місті Четем. Саме тут, традиційно організовується спеціальне дійство зі спуском в підземні лабіринти замку. При цьому організатори придумують спеціальні «сюрпризи» для більшого залякування туристів, а також продумують спеціальний музичний супровід до прогулянки.

 Де, де, а у США і Канаді якраз є найкращі традиції святкування цього свята. Саме звідси поширилися гарбузові ліхтарі і дитяче «колядування», коли маленькі хлопці ходять по домівках і погрожують що-небудь зламати, якщо господар не дасть їм цукерок або інших солодощів. Для Північної Америки Хеловін - це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь. Свято в США і Канаді настільки популярне, що місцева влада завжди до кінця листопада прикрашає у відповідному стилі вулиці.

 У Китаї, тут свято Хеловіна називається Днем поминання предків. Звичайно, було б дивно чекати тут появи американських гарбузових ліхтарів та інших традицій «з Заходу», але все ж свічки і ліхтарі - невід'ємний атрибут китайського Хеловіна. Разом з їжею і водою вони ставляться перед фотографіями покійних предків. Навіщо це все? Найбільший народ світу таким чином вірить, що їх предки подорожують, у тому числі заходять у свій старий будинок. Ліхтар потрібен для освітлення дороги, їжа з водою - щоб «підживитися». А ввечері китайці допомагають духам предків дістатися назад, на небеса, виготовляючи для цього спеціальні паперові човни, які до вечора слід спалити. Саме з димом від цього вогню предки і зможуть повернутися назад.

 Щодо України, то тут все проходить доволі скромно. Що у нас є популярним так це найрізноманітніші інсталяції. Наша бібліотека теж долучилася до цього дійства. Адже читання - процес багатогранний і захоплюючий. Особливо для тих, хто цікавиться жанрами фантастики та містики. Популярні "жахливчики" в поєднанні з книжковими інсталяціями презентуємо своїм користувачам бібліотечні працівники бібліотеки-філії 1 для дітей. Всіх охочих запрошуємо до перегляду.




Немає коментарів:

Дописати коментар