Бібліотека працює з 9 до 18 години, вихідний день - субота. Наша адреса: м.Ужгород пл.Б.Хмельницьк

четвер, 8 жовтня 2020 р.

Вірус. Складні речі простими словами.

Останнім часом слово «вірус» частенько на вустах у кожного з нас. Більшість не розуміє, що це таке. Саме тому ми хочемо розповісти про складні медичні формулювання простою мовою. Все , що варто знати…

Що таке віруси?


Існує популярна теорія, що віруси — це перші мешканці нашої планети. Водночас вони — провокатори хвороб. Збудники захворювань бувають різні: у вигляді клітини (це бактерії), у дрібнішій формі — це віруси.

Але не думайте, що віруси — такі собі простачки, порівняно з бактеріями. Це не так, адже вони живі, мають ДНК або РНК, здатні до мутації, розмноження та виживання в складних умовах.

Коли віруси виникли і в чому їхня користь?

 Є версія, що віруси потрапили на Землю в момент її створення і що вони, начебто, живуть і в космосі. Якщо брати до уваги, що з вірусів почалось наше життя на планеті, то віруси — це добре.

Колись експеримент довів, що в умовах повної стерильності організм є нежиттєздатним. Це доводить необхідність для нас контактувати з вірусами. Вони суперважливі для імунної системи.

Ви знаєте, що в медиків існує поняття «вік шмаркачів»? Він триває з 2 до 9 років, коли діти часто хворіють. Це абсолютно нормальний процес для нашого життя. Так діти знайомляться з вірусами, виробляють проти них природну зброю (імунітет) та адаптуються до життя на планеті.

З чим їх не варто плутати і чому?

 Віруси не можна плутати з бактеріями, особливо під час лікування.

Наприклад, антибіотики не лікують від вірусів. Антибіотики існують для лікування від бактерій. Віруси — це, наприклад, грип, застуда, кір, свинка, краснуха, поліомієліт. А бактеріальні хвороби — це, наприклад, туберкульоз, тиф, холера чи ангіна. Бактерії викликають інші симптоми та характер розвитку хвороби, ніж віруси. Адже це складніша форма життя.

А де живуть віруси і що люблять?

 Віруси найбільше люблять жити в живому організмі — людини, тварини чи рослини. Саме в організмі віруси займаються улюбленою справою — розмноженням. Але вони вміють виживати й поза організмом. Здебільшого десь на дверних ручках, столах, поручнях маршруток та інших поверхнях.

Довжина їхнього життя поза організмом залежить від сприятливості умов. Віруси полюбляють низку температуру, вологість, туман. За таких умов їм легко мігрувати від людини до людини.

Як і для чого віруси потрапляють в організм?

 Для розмноження. Бо самовідтворення — це сенс їхнього життя. Лише в організмі віруси можуть продовжувати свій рід, адже для цього їм потрібна клітина.

Як врятуватися від вірусів?

Обов’язковий крок номер один — вакцинація.

Крок номер два — гігієна.

Захиститися від вірусів допомагає комплексний підхід. «Вік шмаркачів» тренує імунну систему, вакцинація вберігає від «обов’язкових» хвороб, а гігієна та обережність — наші елементарні заходи безпеки.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар